Afl. 8: Aarde

featimWat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? We beginnen het onderzoek met een schep en eindigen met… explosies.

 

 

Je kan heel makkelijk je eigen seismograaf maken. Hoe je dat doet? Verder lezen!

 

Je hebt nodig:

- Een kartonnen doos
- Een schaar
- Lange strook papier
- Plastic bekertje
- Steentjes
- Potloden
- Plakband
- Stukje touw of lint

 

 

Stap 1: Knip een lange strook papier. Maak met de schaar een dunne gleuf in de onderkant van de doos die net zo breed is als de strook papier.

Stap 2: maak met plakband het touw of lint vast aan het plastic bekertje

Stap 3: maak met de schaar een gaatje in de onderkant van het bekertje en steek het potloot doorheen

Stap 4: verzwaar het bekertje met een paar kleine steentjes of zand

Stap 5: Maak een gat in de bovenkant van de doos en haal het lint er van onder doorheen. Zet het daarna vast met een ander potlood

Je seismograaf is nu klaar voor gebruik!

Als je trilmeter klaar is en werkt, kun je er leuke experimenten mee doen. Waar krijg je grotere piekjes, dus wat trilt harder: je stem als je keihard schreeuwt, of je buurjongen die naast je staat te springen? De bas van de muziekinstallatie op volle kracht, of de wasmachine op centrifugestand? (Maak hier een lijstje van en stuur het naar webredactie.hetklokhuis@ntr.nl).

 

 

Waar is nu een aardbeving?
Via deze site kun je live volgen waar er op de wereld aardbevingen zijn.


(Klik op het plaatje om naar de site te gaan)

 

 

Op de kaart zijn allemaal cirkels te zien, in verschillende kleuren en verschillende maten. Deze verschillende cirkels hebben allemaal een andere betekenis. De rode cirkels geven bijvoorbeeld aan waar er vandaag een aardbeving heeft plaatsgevonden. De grootte van de cirkel geeft aan hoe sterk deze aardbeving was. De oranje kleur geeft aan dat de aardbeving van de vorige dag is. De gele kleur geeft aan dat de aardbeving de afgelopen twee weken heeft plaatsgevonden en de paarse kleur geeft aan dat de aardbeving in de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden.

Als je op Nederland klikt (linksboven), krijg je een kaart van Europa. Daar zie je dat er vooral bij Griekenland en bij IJsland vaak aardbevingen voorkomen. (De blauwe driehoekjes zijn geen aardbevingen maar meetstations.)