Afl. 5: Sponzen

Dolores wil weten hoe je de zee kunt onderzoeken. Daarvoor reist ze -in gezelschap van wetenschapper Jasper de Goeij- helemaal naar Curaçao. Ze duiken naar de bodem van de zee en komen daar alles te weten over sponzen: wat ze eten, hoe ze leven en vooral waarom ze zo belangrijk zijn.

 

 

Wat eten vissen?!

Onderzoek zelf welk eten je vis het lekkerst vindt. Dit doet onderzoekster Liesbeth Bakker ook. Ze heeft al ontdekt dat graskarpers een stukje kip of een blokje kaas ook best lekker vinden! Zou dat ook voor goudvissen gelden? Veel goudvissen krijgen gedroogd voer, dat bestaat voornamelijk uit algen.

 

Je hebt nodig: een aquarium met een vis, een stukje naaigaren, een naald, verschillende soorten voedsel (blokje kaas, plakje stevige worst, stukjes fruit, stukje groente). Snijd kleine blokjes van het voedsel, probeer ze allemaal even groot te maken. Rijg ze aan elkaar als een ketting. Hang de ketting in het water en bestudeer de vis. Wat doet hij? Gaat hij meteen eten? Vindt hij de ketting maar eng? Schrijf heel precies op wat de vis doet. Herhaal het experiment om de paar dagen en rijg het eten dan in andere volgorde. Wat vindt jouw goudvis het lekkerst? Mail het naar webredactie.hetklokhuis@ntr.nl!

 

 

Zwem je mee over de bodem van de zee?

Sponzen, koraal en mooie vissen. Je vindt ze allemaal op de bodem van de zee. Verplaats je hieronder over de bodem van de oceaan door met je pijltjestoetsen naar links, rechts, boven of beneden te gaan. Wat zie jij allemaal voorbij komen?

 

Grotere kaart weergeven