Afl. 4: Taal

Een aflevering uit de serie Zoek het uit! Een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal. Hij ontdekt door naar apenskeletten te kijken hoe oermensen klonken. En hij komt er achter wat slurpen, slijm en slobberen met het ontstaan van taal te maken heeft.

De oudste Nederlandse zin!

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu?

Dit is dus een van de alleroudste zinnetjes die in het Nederlands geschreven is. De zin is bijna duizend jaar geleden opgeschreven door een monnik. De zin betekent: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?’ Zoals je misschien al denkt: deze zin is de eerste zin van een Oud Nederlands liefdesliedje! Het Klokhuis heeft een eigen versie van dit lied gemaakt. Zing je mee?

 

 

 

Doe mee aan een taalonderzoek

Aan de universiteit van Amsterdam wordt heel veel onderzoek gedaan naar hoe taal precies is ontstaan. En jij kan nu zelf meedoen aan zo’n onderzoek!

 

Het onderzoek is een spel dat gaat over de buitenaardse strijd tussen twee soorten aliens. Jouw taak in het onderzoek is om de goede aliens te redden en de slechte aliens uit te schakelen.

 

Het probleem is alleen dat alle aliens er hetzelfde uitzien. Dus hoe weet je nou welke de goede en welke de slechte zijn? Dat kun je horen! De twee soorten aliens spreken namelijk een andere taal.

 

Het spel bestaat uit 3 delen. Eerst zul je gaan oefenen om de taal van de goede aliens te leren herkennen. In het tweede deel zie je hoe je de slechte aliens kunt uitschakelen. In het laatste deel moet je door heel goed te luisteren de goede aliens redden en de slechte uitschakelen. Succes!